28 oktober 2011

I går var de

30 år sedan U 137 gick på grund utanför Karlskrona.  10 dagar som skakade hela Sverige. Jag minns de som igår, klippte ur lite tidningsartiklar om det och klistrade in i min näst äldsta grabbs "mina första år", han var bara 4 månader då.
De var redigt läskigt de där, fram för allt för oss som bodde i Karlskrona trakten.
De blev läskigt nära o hotfullt. De stod i tidningarna att enigt FOA hade ubåt 137 minst en torped med lika stark kärnladdning som den bomb som fälldes över Hiroshima i slutet av andra världskriget och dödade 70 000 människor. Inte konstigt man var både nervös o orolig när han låg där uteanför...hua.

När jag nu halkade in på år 1981 så undrar jag om Ni minns vad 1 litet mjölk kostade då för 30 år sedan? Jag vet 2.20 var priset - de har gått upp lite. En dagstidning kostade 2 kr och TV-licensen 167:- de fanns något färgtv tillägg också vill jag minnas. Ett läkarbesök kostade 20 kronor och många läkermedel var helt gratis då. Ja jösses...vad tiden går!!!

Så var de fredag!!!! Trevlig sådan

17 kommentarer:

 1. Vilket minne du har!! Min äldsta dotter är också född -81, vi har alltså fler likheter förutom antalet barn och vårt födelseår;)
  Kul att få veta vad det kostade då!
  Hoppas du får en finfin fredag/kram♥

  SvaraRadera
 2. Jeg husker godt denne hendelsen. Det var i alle aviser og på TV.

  god fredag.

  SvaraRadera
 3. Vad kul med priserna från 1981! Allt har gått upp rejält utom tv-licensen!!
  Läkarbesöken har ju verkligen ökat och medicinpriserna också. Nu väntar höjda frikortspriser för både sjukvård och mediciner. Det kanske inte låter som att det är så mycket men det blir 600:- sammanlagt per år så nog blir det kännbart för alla med låga inskomster.
  Ha en skön helg!
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Hmmm... ja, det är lite prisskillnad förr och nu. Men å andra sidan så är ju lönerna oxå lite högre nu än va de va då. Jag fattar inte meningen med löneökning när alla priser oxå ökar hela tiden. Känns så meningslöst. Nu kommer ju inte jag ihåg vad som hände 1981 eftersom jag inte är så gammal ;0) men jag kommer ihåg att jag har sagt: "när bensinpriset går över 10kr/litern så ska jag sluta köra bil!!" Det blev inte riktigt så...
  Tiderna förändras hela tiden, lite till det bättre och lite till det sämre =o) Gäller att fokusera på det som blir bättre =o)
  Ha en härlig helg!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Å jag vill minnas att det var ryssen som var i ubåten....!! När jag var liten var ryssen nästan lika med en hårig varulv, herre gud, de är ju människor precis som vi...*skrattar*, då var man livrädd för dom. När jag tog körkort kostade en lektion på 45 minuter 42:-...å dom slantarna slet jag hårt för att få ihop!!
  Ha en bra fredag vännen!!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Wow, vilket hästminne du har :)
  Själv var jag nie och skrev nog om mina drömmar i en dagbok.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Wow vad du minns :)
  Jag minns när man kunde köpa en jätte stor påse godis för 5 kronor ( var kanske runt tio år). Det var tider det. I dag får man betala nästan 50-60 kronor får att få en godispåse? :(
  Kramen♥ ha en toppen Fredag

  SvaraRadera
 8. är det SÅ längesedan nu, jo jag minns det så väl jag också, visst har priserna förändrats sedan dess :)
  kramar och en fin helg till dig

  SvaraRadera
 9. Nog minns man den händelsen. Det roliga var att några studenter gjorde en liten ubåt och la i Växjösjön, haha. Såg rätt "farligt" ut det också!!!

  Ja, om man räknar kostnaden för mjölken för 30 år sen så kan man inte säga att bönderna har fått någon enorm höjning i priset. Däremot både tidning och tv-licens har höjts rejält.

  Hoppas du får en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 10. Då var jag 10 år och min pappa jobbade på en oljetanker som åkte till Persiska viken.

  SvaraRadera
 11. Ja, det vill jag lova!
  Väldans vad billigt det var på den tiden:-)
  Hade jag aldrig kommit ihåg!

  Hoppas nu du får en skön och vilsam helg!

  Kramar

  SvaraRadera
 12. ... vilket minne du har!
  Kul med priserna, men som sagt, det var ju andra löner också. Och visst minns man de spännande dagarna med U 137...

  Trevlig helg!
  / en annan Anki

  SvaraRadera
 13. Jojo...det var bättre förr. Nja...åtminstone billigare ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 14. den händelsen minns jag oxå... usch ja...

  Ha en härlig lördag!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Fin blogg!
  För 30 år sedan var jag 1 år så detta minns jag inte. Men shit vad billigt det var på den tiden, fast å andra sidan så hade man säkert mindre med pengar så var väl dyrt då =)
  /Maria

  SvaraRadera
 16. Kikar in och önskar dig en skön helg!

  Kram

  SvaraRadera