24 februari 2011

Det var så mycket jag skulle göra idag. Men när jag varit och släppt ut hästarna på morronen så blev jag så frusen så jag gick in o satte mig vid ett element och tyckte synd om mig själv. Jag är så less på kylan o snöandet, så nu sjunger jag hela tidemHjälp till att sjung Ni också, så går det fortare. Man kan sjunga vad man än gör, ja när man äter också, de bara skvätter lite mat vida runt, men vad gör de? De finns ju servetter. Huvudsaken är ju att våren kommer så sommaren hittar hit sedan.


Det här är vår lilla gård som den såg ut för 72 år sedan, alltså 1939 Tänk om man kunde åka tillbaka i tiden, bara för en stund. Få stå här ute och se var de gjorde här då för 72 år sedan. Det hade varit mysigt. De e ju lite orättvist, menar någon av dem från förr är ju här och kollar oss, vem vet vi inte, men vi ser och känner. 

Vilken fin gässgård de var o stenmuren låg på plats...nja de förändras. Nu ser de inte alls ut så där, jo ladan o stallet är sig ganska likt men de är allt.

Jag tycker de är kul att se saker "som de var" och hur de blev sedan. När jag finner bloggar där de renoverar så blir jag så glad. Det blir ju alltid sån himla skillnad när man gör om något. Jag kan visa en bit av övervåningen i vår gamla huskropp. Där såg ut så här när vi köpte gården. Jag har satt ihop två foto för att få med hela rummet.

Det var luftledningar in i huset och elskåpet satt alltså på ovanvåningen. Något opraktiskt.
Vi kallade de här rummet för pansarrummet, vi rev ju alla väggar här uppe och väggarna var av brädor jag aldrig tidigare skådat i tjocklek, man hade inte blåst omkull det.

Stocken i ytterväggen på gavlen var lite dålig så vi valde ett stort fönster.
Nu ser det ut så här.

Det är underbart att sitta där uppe och se ner på hästarna när de springer i sommarhagen.

Tack för Ni tittade in!!!

Oh!! Glöm inte att sjunga....du ska inte tro de blir sommar i fall inte nån sätter fart...la lla

18 kommentarer:

 1. Jag har lagt ut trasmattorna i uterummet och städat där lite så det är förberett för sommar och sol." .....ifall inte nån sätter fart....." trallalala.....

  SvaraRadera
 2. Ja, vad gör man inte för att slippa den myckna snön och eländiga kylan (-28 grader här i morse), så jag trallar på en svätt.
  Jag tycker också att det är intressant och kul att följa "före och efter".
  Vårt hus här är från 1700-talet och det finns foton av dom som bodde här på 1800 talet. Det finns en gammal man i byn som satt ihop en hemsida om Gamla Vikmamnshyttan. Jätteintressant läsning trots att vi inte hade den minsta anknytning till den här byn när vi flyttade hit för 2,5 år sen.
  Ert rum uppe är riktigt härligt, jag förstår att det är rofullt att sitta där och beundra hästarna i hagen utanför.
  Jag skickar en värmande kram i kylan

  SvaraRadera
 3. vad snyggt det blev med stort fönster, ett helt annat rum blev det :) kul att se..

  ja du vintern hänger med ett tag till vad det verkar, -24 här i morse.. och snön ska vi inte tala om, ovanför knäna, nästan till låren om man går på sidan om skoterspåren.. nu har det dessutom börjat blåsa också...

  ha en fin kväll

  SvaraRadera
 4. jag som just skulle fråga om stenmurarna är kvar, det är de alltså inte, vad tråkigt, fint ni fått på övervåningen, jag lovar att sjunga även när jag sitter och äter :)
  kramar

  SvaraRadera
 5. En liten tidsresa våre roligt. Mycket fint det blev med "förre och efter". Stora fönster och upp i taket ge ju så oerhört mycket luft. Jag kan tänka mig att det är skönt att sitter där och mysa.

  SvaraRadera
 6. Va snyggt med det underbara fönstret, där skulle jag nog sätta mig om jag kom å hälsade på...skulle sitta och njuta av ljuset som kommer in genom ett så fint fönster...titta på dina underbara hästar dricka ett glas vin.....

  Nu sjunger jag hör du...ska inte tro d bli sommar...ifaaaal inte nååån säääätttter ffffaaaarrrt....*asgarv jag kan inte sjunga*
  men det hör ju inte du.

  Nu har jag lagt upp din award hos mig, hoppas du inte bli besviken att jag inte valde ut några speciella...

  Kram.

  SvaraRadera
 7. Så skojigt att se dina "förr och nu foton". Övre våningen blev jätte fin!! Kul oxo att liksom resa tillbaka i tiden genom att se på urgamla bilder och se hur de levde förr och fantisera hur de tänkte och gjorde.
  Förresten; jag går också i tankarna om att minska hästantalet här på gården. Såå jobbiga beslut! Ibland önskar jag att jag skulle somna in för en stund och sen när jag vaknar upp skulle allt vara kirrat - av någon annan, som både tagit och förverkligat besluten.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Vad snyggt det blev :-)

  Ja nu längtar man efter varmare tider.. Om bara våren ville komma så skulle allt kännas lättare och bättre tror jag...

  Önskar dej en skön kväll!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag har också funderat på hur det var för typ 100 år på gården. Jag tycker att vi fick en aning under stormen Gudrun när vi var utan ström en hel vecka. Det var inte roligt.....
  Tänk dig att bara ha fotogenlampa och vedspis dagar som de vi nyligen genomlevt. Jag kan tänka mig att dom sjöng väldigt högt, tyvärr var ju inte Idas visa uppfunnen då.
  Hoppas att du inte har något emot att jag följer din spännande blogg.

  SvaraRadera
 10. Härlig bild från förr, ja dessa småländska stengärdesgårdar vilket arbete att få dom på plats.Fint blev det rummet, vilken härlig utsikt.
  Ha en bra kväll:-)

  SvaraRadera
 11. Sv:jag tänkte väl det att man inte får förstöra stenmurar
  det är bara i köket vi inte har element nu, det blir lite kallt just där men i resten av huset är det värme
  kramar

  SvaraRadera
 12. hejsan Anki !
  Gråt inga tårar med Thorleifs.

  Vilket rum, där skulle jag trivas.Oh, vad jag saknar vårt hus.

  Snart, snart så kommer Gumman Tö.
  Kram Mi

  SvaraRadera
 13. Gud så fint ni har det!
  Och jag tror att vår sång gjorde susen.
  Det ska bli varmare, har dom lovat :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 14. Vilken skillnad med det stora fönstret! Det blev kanonfint!
  Jag som gillar vintern har faktiskt börjat att längta liiiite till våren så jag nynnar lite försiktigt med i sången! ;)
  Kram

  SvaraRadera
 15. Jag sjunger! Jag sjunger så jäkla högt jag bara kan! Bra va!?

  SvaraRadera
 16. Hej och go´morron!

  Jag fortsätter sången idag då - det verkar faktiskt som om det hjälper, för här är också lite varmare idag!? :-D (Dock är jag inte helt övertygad om att det känns varmare om man går ut - men det har jag inte testat än idag).

  Vår hund var säkert eskimå i sitt tidigare liv... Det första han gör om morgnarna när han kommer ut är att kasta sej på rygg i snön och "gno" omkring i den! Och fryser om tassarna gör han aldrig - han har samma typ av lurviga fötter som en isbjörn, tror jag. <:-)

  Kul att ni har gamla foton på gården - det är det kanske inte alltid man har, om det inte är en fastighet som har tillhört släkten innan man själv tog över...? Det var verkligen fina gärdsgårdar och stenmurar - fast du vet ju vad jag älskar ditt paddockstaket, så den moderna upplagan håller ju synnerligen hög estektisk klass den också! Och hur fint ni har gjort huset, både in- och utvändigt - det finns det knappt ord för att beskriva. :-)

  SvaraRadera
 17. Jag sjöng ta mej sjutton hela natten, och se, i morse var det bara -4 när jag klev upp!! Får väl fortsätta över helgen...
  Visst är det charmigt med gamla hus, jag letar febrilt efter bilder på vårat torp från tidigt 1900tal, men ingen verkar ha något i sina gömmor. När min far levde hölls han mycket med släktforskning och bygdens historia, och han berättade att det var inte så vanligt att man tog foton på små torp, ofta bodde det fattigt folk där och de hade inte råd att köpa bilderna sen. Snyggt det vart med ett stort fönster på övervåningen hos er! Ser ut som om ni renoverat varsamt.
  Ha en skön dag!!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Stora fönster...härligt. Då kan du ju följa vad som händer på gården utan att gå ut. Verkar också kunna fungera som en plats för fredagsmys....Yeas...och idag är det fredag ;)

  Kramar// Carolina

  SvaraRadera