07 mars 2010

SKYDDSÄNGLAR finns, även på tåg. De kunde gått åt pipsvängen!!!

((Varning, de e långt..........))
Jösses älsklingen sålde sin servicebil förra veckan o nu fann han en annan som skulle passa bättre. Den befann sig en bit upp i landet bara. NEJ, sa jag. Jag vägrar ligga o köra fram och tillbaka dit, dessutom själv i bilen hem då. Trist o tråkigt. Vi gör något annorlunda sa jag. VI TAR TÅGET UPP!!

Jaha så han, okey men då fixar vi hund- och hästvakt så mellanlandar vi i Sörmland o ligger över där. Pling plong i telefon till Sörmlänningarna. Är vi välkomna, har ni sängplats? Så klart sa dom, skit kul, vi hämtar Er vid station!!!  Och vi kör upp vidare på lördagen. Sagt o gjort. Krille ställe alltid upp så han o Becka flyttade in på gården o min nya hästhjälp Tess ställde också upp. Alltså alla djur i goda händer


DÅ GER VI OSS AV!!!
Tåg ja de går de ju inga här längs kusten, men vi hittade en station här.


En liten o enkelspårig station.

Vi hade bokat platsbiljetter i vagn 1. Tur var det, insåg vi när tåget kom. För de var bara 1 vagn!! Rena rama Mexicotåget, tror knappt jag sett något likande tidigare. Ja kanske långt väldigt tidigare.Några nummer på platserna fanns naturligtvis inte heller. Först fick älsklingen sitta på ett säte som liknade "en pinnastol i klaff format" eller nått. Men sen ordnade jag bort lite väskor "som en dam uppehöll ett säte med" så fick också han sitta bra o bekvämt. Tågvärdarna var jättegulliga och bjöd på kaffe. Så den där trippen blev kanonrolig och trevlig med våra sätesvänner, som var kanon goa. En kille på väg hem från studier i Kalmar till Linköping och en dam på väg hem till Vimmeby. I Vimmerby tog vi alltså farväl av damen och till våra platser anslöt en kul tjej på väg hem till Kisa. Med sig hade hon den här kanonsöta killen. Ja så vi satt där o pratade och hade jätte trevligt vi fyra som satt ihop. Älsklingen frågade en av tågvärdarna om vi skulle hålla tiden, om vi skulle hinna med vårt tåg från Linköping till Eskilstuna, vi hade en kvarts väntetid mellan dom enligt planerna. Javisst sa hon, vi ligger bra i tid. Det blir inga problem. och så närmar vi oss Kisa ..................
MEN då hände det SOM INTE FÅR HÄNDA!!
Tjejen säger - men tåget stannade ju inte ?!?


på några sekunder gick ungefär 7500 tankar genom huvudet, o man kunde avläsa lite skräck i ögonen på folk. Tågen susade rakt förbi Kista station, rakt igenom byn, rakt över järnvägsövetgången där mycket trafik körde, inga bommar gick ner man hörde bara tutan på tåget som tjöt högt o ljuderligt i evig ton. Jag sa bara, tack gode gud att bilarna såg o var med, att ingen dånande in i tåget. Efter vad som kunne tyckas som en evighet stannade till slut tåget en bra bit från station för att ganska snart börja rulla bakåt. Men så äntligen stannade eländet. I 70 km/tim susade vi utan bromasar rakt förbi station. Tågvärdarna lugnade och plötsligt hör man en tjej längre bort. Faan de här är andra "nära döden upplevelsen" jag haft idag. Först höll jag på att få ett isflak från ett tak rakt i huvudet och nu det här!! Ja då började faktiskt alla skratta.

Lokföraren o tågvärdarna hade kontakt med deras tekniska avdelning för att få ordning på saker o ting, vi fick order om att sitta kvar, ingen fick lämna tåget. Gissa om vi tänkte vad som kunde hänt, om ett annat tåg var på väg in från andra hållet. Om inte de i bilarna vid övergången oberverat. Hua Hua och  jösses, de var skyddsänglar på tåget, helt klart. Ingens tid var ute!!!

Efter en stund fick vi veta att bromsarna frusit och att vi skulle rulla sakta tillbaka till station, utan att bommarna fälldes, med tjutande tuta för att varana bilister och andra och på station byta till ersättningsbuss vidare mot Linköping. Nu bad man inte för sig själv, nu bad man för de som fanns längs vägen. Måtte de se och höra vad som händer!!! Tack o lov kom vi utan missöden tillbaka in på station och fick lämna tåget. Pust....pust!!

När vi kom ur tåget hade ersättningsbussen redan anlänt. Så alla gick ombord o så fortsatte färden längs vägen.


Ja med missöden, olyckor, katastrofer svetsas folk samman, man pratar. Precis så blev det på bussen. Alla pratade med varandra, vetilerade och plötsligt var vi som en enda stor familj. Många av oss skulle vidare i Linköping med andra tåg. Nu kom frågorna. Hinner vi? De ringdes o det ordnades av tågvärdarna som var helt fantastiska. De är värda många röda rosor för sina instaser på den här resan. 10 minuter innan Linköping fick vi besked att vårt tåg skulle vänta in oss, eftersom bussen stått på bra och bara skulle bli några minuter sen.
Så anländer vi till Linköping, vi och en tjej till skulle vidare till Eskilstuna o vi fick order.


SPRING TILL SPÅR FYRA...oh vi sprang....ska jag lova. För att upptäcka att TÅGET GÅTT!!!Ja jag kunde inte göra annat en skratta. De andra var inte sena att haka på. Jag var bara glad att jag stod där på mina ben livs levande. De fanns väl fler tåg!!! Jo men till de hade ju inte vi biljetter så det var bara för älsklingen att springa tillbaka till bussen och tågvärdarna innan de for vidare. Vi andra två kostade på oss att tillbaka. Nu ordnades nya biljett med X2000 till Stockholm och byte i
Katrineholm mot slutmålet, Eskilstuna. Nu hamnade vi igen tillsammans med folk från de urspungliga tåget, fast vi skulle skiljt åt där i Linköping hamnade vi nu på samma tåg lika väl för de skulle vidare till Stockholm o Uppsala. Jag behöver väl igentligen inte skriva att de tåget var försenat. Ja så när tåget anlände ca 12 minuter försenat fick vi trevligt sällskap igen, de andra på tåget som hörde oss prata undrande nog vad vi varit med om igentligen.

Trots alla missöden o tidsförsningar anlände vi helskinnade bara drygt en timme försenade tillTack till våra skyddsänglar för att Ni var med oss på resan. Tack till de otroligt bra o trevliga tågvärdarna som verkligen gjorde allt för att hjälpa alla så vi kom dit vi skulle.  MEN Ni som är ansvarig för detta, bolaget som satte in de här gamla tåget, lär få det hett om öronen. Man undrar varför man körde med en sånt här tåg, är det sparåtgärder? Varför använde man inte tåget som enligt bokningen skulle gå? Frågorna var och är många. De här blir nog en tågresa vi sent glömmer!!! Jo just det, min käre make lät upplysa mig om att, nästa gång vi ska iväg väljer han FÄRDSÄTT!!!

Nej vår resa tog inte slut där.............fortsättning följer!!!

13 kommentarer:

 1. Sj, Sj gamle vän..... Fråga min dotter hur vän hon är med detta bolag sen flytten upp till Stockholm. Sen är det ju som du säger inte tågvärdarnas fel. De är tvärtom rätt skämtsamma de med sist sa de i högtalarna: -jaha, på grund av att de som skulle sköta växlarna hade glömt att det skulle komma ett tåg idag får vi nu snällt vänta här tills de åtgärdat detta.... Låter ju inte speciellt förtroendegivande..

  SvaraRadera
 2. jisses amalalia,, vilken tur att skyddsänglarna fanns på plats.. :-o jag är halvt chockad.. och jag håller med, varför sätter man in gamla tåg?

  väntar spänt på fortsättningen.. :)

  kul att du gillade min signatur.. fluar och flurar och vet inte om jag ska göra om den eller inte.. :) det återstår att se....

  ha en skön dag

  SvaraRadera
 3. Lambergsfrua7 mars 2010 15:46

  Ojojoj!
  Fy katten vilken läskig upplevelse! Det där kunde ha gått riktig, riktigt illa! Tur att ingen människa kom till skada och att ni kom fram helskinnade - om än rätt omtumlade skulle jag tro.
  Var rädd om dig
  Varma och soliga kramar!

  SvaraRadera
 4. Man kan undra lite i vilket århundrade man lever i när man läst din berättelse....

  Tack för samtalet förresten. Det var skönt att prata en stund, men några vettiga människor....
  Ja du vet ju vad som hänt...
  Kramen på er.
  Vi i nabolandet.

  SvaraRadera
 5. Men herrrrreguuuud vilken historia...det var väl det värsta..men du vilken tur att allt gick väl..tänk om det kommit en bil där på spåret..hemska tanke..ja det var en resa det ..som ni aldrig glömmer..men väldigt underhållande att läsa om..kram på dig Anki och tack o lov att du är hel ...

  SvaraRadera
 6. Milda makter som det kan bli....tur att ni har armar och ben i behåll, ja att hela ni är ok.....Ibland överträffar verkligheten sagan eller hur det är man säger. Kan tänka att någon drog en lättnadens suck när ni rullade in på eran gård efter dessa äventyr som verkar fortsätta en annan dag.
  Home and safe på er ;)

  SvaraRadera
 7. Jössesvilken resa vännen! Ni hade verkligen änglavakt! Skönt att det gick bra tillslut ändå. Man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt!
  Tack och lov att ni lever och mår bra!
  Kram Therese

  SvaraRadera
 8. Ja, kära tider... Här i Norden tycks vi ju numera ha tåg som är gjorda för att gå i Södern istället... SUCK!!! Vilken himmelens TUR att det inte hände nån olycka!!!

  Hoppas innerligt att fortsättningen på er resa gick betydligt bättre! Ser fram emot att höra om den. :-)

  SvaraRadera
 9. Denne historien kunne jo ha vært fra Norge, her er det tog problemer hver eneste dag. Flott at deg gikk bra til slutt.

  SvaraRadera
 10. Åh fy attan, det var ingen vidare resa, men det hela gick ju som tur var bra, så då får man plocka de komiska delarna i det hela i stället. Hoppas att hemresan gick betydligt bättre.
  Här har vi äntligen takdropp och skatorna har börjat skräna. Kanske kommer det en vår i allafall, trots att det sett så mörkt ut.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Och nu börjar vi ju undra över fortsättningen.. och om det blev någon bil, eller om ni fick ta tåget hem igen..
  Kramar

  SvaraRadera
 12. Ja det var en riktig mardrömsresa det men när SJ funkar och det är x2000 man åker så är det riktigt bekvämt och trevligt,det är nog tur det inte var denna vinter jag jobbade i Sundsvall för då hade det nog gått åt pipan känns det som,ha en solig vecka.

  SvaraRadera
 13. =) Ha, ha och hi, hi, hi. Jag skrev en gång om tåget från Linköping till Stockholm - som jag missade.

  Självkallart tycker jag det var tråkigt och en hemsk upplevelse, men det gick bra och det är vi alla glada över. Det roliga är ju att vi båda missat tåget från Linköping och jag tror (måste kolla) att det var i för mindre än ett år sedan.

  Trots det så tycker jag det är bra med tåget när jag åker mellan Sthlm och Linköping tor.

  SvaraRadera