03 januari 2011

De här med bränder - läskigt värre!!
Man får gåshud bara man tänker på vad som kan hända och var som hänt andra!!

När jag läste om Per Oskarssons gård och alla andra bränder som varit på sista tiden funderade jag...................

De flesta av oss har ju brandvarnare runt om i rummen där vi bor MEN hur många har brandvarnare som ger ljud ut till omgivning? Om man befinner sig i ett hus som börjar brinna och röken gör en medveslös innan brandvarna äns gått i gång, vilket nog händer då är de brandvarna helt förklastliga.
Här har vi både brand och rökvanare, men så mycket kan hända på vägen i en brand. De finns ingen garanti för att man vaknar i tid. Vi har ju hundar oxå och de reagerar blixtsnabbt när branvarnarna går igång ((de kollar vi då och då)) men även för dem kan de vara försent. Är tveksam till om så många privata hem har brandlarm direkt till en larmcentral, för de är nog ingen billig historia.

Så vi som har djur i andra byggnader!!

Jo jag funderar mycket på om de finns brandvarnare som påkallar omgivningens uppmärksamhet eller ens egna om man nu har en byggnad på gården som inte täcks in av vanliga brandvarnare.

Ett horn på taket som tjuter när de brinner eller ryker. ((typ))


En redig misslur som får vem som helst att vakna när den sätter igång, eller påkallar uppmärksamhet under dagtid. Många hus står ju tomma på dagtid o då kan ju branvarnarna där inne tjuta bäst de vill, ingen hör dom.

Finns sånt här? Jag har inte kunnat finna nått. Så kanske man skulle uppfinna en brandvarnare för montering typ på taket som går igång vid brand och rökutveckling för att uppmärksamma omgivningen. En bra grej både för vanliga bostäder och för typ stall och ladugårdar med djur i.

Vad tror Ni eller vad vet Ni  - finns det?? De måste ju gå att förhindra sånna här fruktansvärda bränder eller åtminstonde stoppa de flesta.

16 kommentarer:

 1. Verkligen otäckt.God fortsättning kram kram

  SvaraRadera
 2. Morning o god fortsättning o tack för grattiset hos mig! Har läst ikapp massor hos dig o njuutit!

  Så tragiskt o sorgligt o hemskt med Per O...minns att Monica Zetterlund också gick samma tragiska öde till mötes...
  Kramen!
  Ragnvi

  SvaraRadera
 3. Här har du helt klart en affärsidé! Bränder är så otäckt....man vill knapp tänka tanken. Måste nog kolla brandvarnaren...om den nu funkar eller ej.
  Kram//

  SvaraRadera
 4. Ja men du har ju alldeles rätt!! Har inte en aning om ifall det finns något mer avancerat system för vanligt folk, och speciellt till stall och ladugårdar, där finns ju ingen som kan larma om det skulle börja brinna! Hemska tanke...ska nog se över våra brandvarnare också...
  Förresten, var det inte du som hade problem med vattnet som frös till hästarna?? en kompis har nå´n slags vattenho med värmeslinga i, så vattnet fryser aldrig!!Hon hade skickad efter den, tror det var från Willab eller dyl...men där kan jag ha fel. Den funkade tydligen bra iallafall.
  Ha det så gott!!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ja..Gud så otäckt!
  Men du....det där ska du ju söka patent på.
  Och bli rik på kuppen.
  Nästa årets julklapp!
  Jag har då aldrig hört talas om något liknade så....kör vidare på den idén,vet ja!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Hej igen.
  Japp det är jag. Bli inte så förvånad hihi.

  Det där med husbränder är otäckt. Här på gården brann ju den stora ladubyggnaden ner året innan vi flyttade hit. Inga djur eller människor kom till skada i alla fall. Det var skönt.

  Jag tror att hoppet om att finna paret Oskarsson i livet är borta för länge sen. Hörde på nyheterna igår att de funnit kvarlevor efter en människa så....
  Tragiskt. Det som förvånar mig mest är att ingen varken sett, hört eller känt lukten av elden! Hur sjutton kan det komma sig?
  Det får väl polisutredningen visa tänker jag.

  Vi har brandvarnare på bägge våningarna här. Sitter en tre fyra stycken. Så har vi ett elektriskt system som täcker ALLA byggnader på gården. De kom efter att ladan brann ner.
  Så det piper hos oss och hyresvärden om det skulle börja brinna någonstans. Tror det hörs ut med faktiskt. Det har dock en svaghet. Att när han har satt i gång torken för att torka kornet efter skörd så går larmet igång på fukten! Inte så kul att vakna till falsklarm mitt i natta... Men samtidigt så vet man att det funkar.
  Vet inte vad det heter, men många av bönderna har det installerat. Försök ta reda på med hjälp av erat försäkringsbolag om det finns nått liknande. Det är säkert dyrt, men det kan ju löna sig....

  Hälsa gubben och ha en skön dag.
  Kramen från mig och guben :))

  SvaraRadera
 7. Sen gäller det ju att gården/huset inte ligger allt för avsides...betvivlar att någon häromkring skulle höra även om mistlur på taket ;)
  När jag var yngre hade jag panisk skräck runt bränder...

  SvaraRadera
 8. Vilket bra och tänkvärt inlägg och jag vet faktiskt inte hur det är med dina mycket smarta funderingar.

  Ps Nu menade jag inte att dina andra inlägg inte är bra och tänkvärda men jag tror att du förstår vad jag menar, visst gör du? =)

  SvaraRadera
 9. Tack söta du för omtanken, det värmer!

  Tyvärr gick min morfar bort på nyårsdagen :(

  SvaraRadera
 10. Man kan ju aldrig bli helgarderad men alla larm är bra!
  Din tanke på ljudlarm/mistlur utomhus skulle vara en toppen grej!
  Vi har en optisk brandvarnare. Den ska känna av en rökutveckling innan det bildets rök...har jag läst... ;)
  Kram

  SvaraRadera
 11. hej förlåt har så bråttom att jag inte ens hinner läsa ditt inl'gg kommer tillbaka imorgon..

  Snälla kika in hos mig och kanske du har vänner och bekanta som vill gå in på min länk och skänka 20 kr... eller mer... Kram kram tvilling

  SvaraRadera
 12. Ja, visst är det fruktansvärt med dessa bränder, och naturligtvis ännu värre när någom omkommer i lågorna.
  Läste i vår tidning i morse att ett tomt uthus, lagård, spannmål m.m. brann ner till grunden, men vad ännu värre var att elden spred sig till grannens bostadhus som också jämnades med marken. Huvva! Ingen människa kom till skada, grannen var inte hemma. Men tänk vilken chock att komma hem och finna att huset bara är en brandruin.
  Var rädda om er och ha ett underbart år!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Ja eller hur det är förfärligt med goe Oscarsson..

  Du vi har just installerat ett larm i huset..med övervakande kamera som slår på vid inbrott ..rök o värme..då går larmet direkt till Securitas och SOS.

  Det känns tryggt.

  SvaraRadera
 14. Mmmm... Det brinner alldeles för mycket och för ofta - och hemskt när människoliv går till spillo också. :-( Vi eldar ju mycket i kaminerna, och visst tänker man ibland att man borde gardera sej ännu mer och inte bara förlita sej till en enda brandvarnare som dessutom är ganska gammal... :-I Får baske mej ta tag i det här igen med det snaraste!! BRA att du påminner om det!!! :-)

  SvaraRadera
 15. Ja, det är otäckt med bränder, och speciellt när människor omkommer i dem
  och så tragiskt det som hänt med Per Oskarsson och hans fru
  vilket öde

  jo, hundra procent säker kan man nog inte vara med brandvarnare.
  även om de nog skyddar en hel del..
  förhoppningsvis innan det är försent
  Ja, det skulle vara bra med ännu bättre sätt för att kunna påkalla uppmärksamhet när en brand startat
  att som du skriver så att omgivningen blev snabbt uppmärksamma på att något hänt
  kram

  SvaraRadera
 16. Bor man i hus med gårdslängor till är ju ordentliga Larm helt enkelt riktigt nödvändiga.. Ja, annars oxså så klart. Visst är det fruktansvärt med alla bränder som varit nu :(
  Som Anna skriver är ju helbra .. fundera på det eller gör sak av det där direkt:)
  Ha de bäst Ankie lilla Kram

  SvaraRadera