30 mars 2011

Nu ska jag berätta............!!!

hur man förmedlade sig med "vänner man aldrig träffat" ungefär som dagens bloggvänner.
"Förr i tiden, tiden inna datorerna kom"

Jo man hade brevvänner runt om i Sverige och även ute i världen. Eftersom det inte fanns datorer fick man använda sig av papper, penna och sedan förlita sig till posten.(Posten, ja de var också något helt annat än vad det är idag. )

.Klart alla känner till detta tänker du nu, barn är ju så upplysta idag. ((de var vi också, faktiskt, frågan är bara om vi lyssnade jämt)) Nu prata jag om oss som passerat det magiska 40 & 50 sträcket. De där stora sträcket man ta sig över så där på livsvandringen.
MEN det mesta går igen på ett eller annat sätt. Och om man då tittar på utmaningarna som då och då dyker upp i bloggarna så kan man bara konstatera att de fanns innan datorn också fast på ett litet annat sätt.  Men de som åkte runt i alla brevlådor då kallades SLAM! Någon som minns? Jo har ni haft brevvänner har Ni nog också stött på Slam.

De var små häfte man gjorde själv "med hjälp av papper och penna, sax, klister och bilder man hade, typ utklipp från tidningar" I den fanns typ frågor, som tillverkaren som nr 1 alltid svarade på själv. "typ berätta 8 saker om dig själv" som i utmaningarna. Sen skickades den till någon brevvän som i sin tur skickade till någon som i sin tur...och så vidare.

SÅ när den åkt runt till 10 -15 olika personer och var full kom den hem till tillverkaren igen och man kunde då läsa massa saker om folk runt om i Sverige. Rena julafton.

Ibland kom de tillbaka på någora veckor, ibland kunde de ta upp till ett år. Det var alltid lika spännande att vänta hem dem, för faktum är att hem kom de alltid, varjefall de jag själv gjorde. Fråga mig inte hur många Slam som passerat min brevlåda, ett stort antal. Jag hade ganska många brevvänner under många år, en har jag faktiskt fortfarande kvar, fast nja några brev sänder vi inte längre men vänner är vi och håller kontakten.

Slam, ja jag har några kvar. (tänkte använda dem till just detta ändamål, berätta om tiden innan datorerna. Eftersom jag är häxa visste jag ju att datorerna skulle komma..*ler*

Så är kunde en framsida se ut!!Och en baksida


De var de ja!!!
Trevlig dag på Er.

22 kommentarer:

 1. Vad kul att du har kvar dom.
  Den som spar den har ;)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 2. Tänk att det fanns även "på den gamla goda tiden"! ;D
  Kul att du har sparat dem!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja men då...varför har jag slängt mina?? Däremot har jag kvar det mesta utav alla mina brev från brevkompisarna man hade, och det var inte få...undra på att postverket gått dåligt sen vi växte upp...!! Vem sjutton la´ut pengar för alla porton, var det stackars mamma?? Jag hade faktiskt en brevkompis från östtykland väldigt länge, henne har jag sökt efter på facebook, men icke. Skulle verkligen vara kul att höra hur hon har det idag, våra liv var ju väldigt olika på den tiden, öst och väst.
  Ha´en bra onsdag!!
  Kram

  SvaraRadera
 4. brevvänner hade jag, men detta med slam missade jag... Synd...

  Ha en finfin dAG!
  kRAM

  SvaraRadera
 5. Brevvänner har jag haft men nån SLAM minns jag inte. Det var kul att ha brevvänner och att få brev att riva upp och sätta sig och läsa. Skriva brev var minst lika roligt. Jag hade lika lätt för att skriva långa brev då som jag nu har lätt för att skriva alldeles för långa bloggar.
  Kul att du skrev om det här.
  Kram.

  SvaraRadera
 6. Tjingeling frun, tvätta på du i dag.....hi,hi,hi. Ligger lågt på skalan....
  Brevvänner hade jag många, men något SLAM har jag aldrig varit med om????????? jag är född i Överkalix( 2 mil nedanför polcirkeln)....de du, snacka om norrländska...*fniss*...Där fanns inget SLAM eller så var jag så dum att jag inte fattade något.....hi,hi,hi. Flyttade när jag var 16 år gammal ut i "stora" världen( Uppsala)För att nu sitta och häcka i Småland.
  Ha en bra dag frun, var rädd om Dig!
  Kramar om från mitt innersta.

  SvaraRadera
 7. Tack för fina kommentarer inne hos mej :-)

  SvaraRadera
 8. Brevvänner och brev känns bekant:) men Slam har jag inte stött på. Härligt att du har sparat dem.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Kommer väl ihåg när man i skolan skickade VÄLSKRIVNA brev ända till UTLANDET!
  Det var tider det!!!
  När svaren kom så satt man o petade bort frimärket för att spara...Nu skulle väl ungarna bryta ihop om jag föreslog en sådan syssla??

  Kramen

  SvaraRadera
 10. Brevvänner, det var tider det :) Vilka minnen du väcker till liv, härligt. Tack. Kram

  SvaraRadera
 11. Alltså, vänta nu, jag har åldern inne och jag har haft en massa brevvänner, men, jag vet inte vad du pratar om!!! SLAM, det har jag aldrig hört! Är det en förkortning? Vad det innebar har du ju förklarat men vad konstigt att jag aldrig fått någon! Nu känner jag mig verkligen mobbad, kan du genast skicka en till mig???
  Kram

  SvaraRadera
 12. En till som aldrig hört talas om detta!!! Hade med en massa brevvänner men slam... Nej känner mig som ett stort frågetecken.

  SvaraRadera
 13. Oj! Slam har jag aldrig sett! Fast det borde jag ha gjort, för jag har åldern inne!

  SvaraRadera
 14. brevvänner har jag haft men SLAM var något nytt för mig
  Sv: tack för de fina orden
  kram

  SvaraRadera
 15. Afton i stugan.
  Sådana där fick man ju drösvis av i posten "förr" i tiden hihi. Tyvärr så sparade jag dom inte utan kastade dom, men många brann upp när någon tände på nere i vår källare....

  Men på något vis gillar jag bäst att få post i brevlådan. Sitta med ett handskrivet brev vid köksbordet och läsa till en kopp en kaffe eller te... Det är mys det....

  Så snart är Torsten i sitt nya hem. Förstår det känns trist. Men som du säger, det är nog det bästa. Det kommer bli bra det där det känner jag på mig. Pärla blir ju inte ensam heller :))

  Nu ska jag ta mitt höga blodtryck, slänga mig i stolen och njuta framför tvn... ska jobba då i två timmar....

  Ha en sköner afton nu.
  Kramen Synnöve.

  SvaraRadera
 16. jo, förr när jag växte upp hade jag också många brevvänner både här i Sverige och utomlands.
  Inte kunde man då ana att det skulle komma något som heter datorer och e-post.
  Då hade man nog sett det som Science-fiktion ;-)
  Slam har jag aldrig hört talas om...kul det du berättar
  och kul att se bilder på det.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Vad häftigt! Och vad roligt att du sparat dem!
  Inget är tydligen nytt under solen......

  SvaraRadera
 18. Fick ju lov att förstora upp de här fotona och se om det möjligvis kunde vara mina kråkor nånstans på dem - men faktiskt inte! Men jag HAR skrivit i många såna häften förr om åren - och bytt många-många-många brev med en massa olika brevvänner. Det var tider det!!! :-)

  SvaraRadera
 19. Hejsan Anki !
  Det där har jag missat, märks att jag är äldre än Dig.Kedjebrev figurerade omkring vet jag.JAG skulle dö om jag inte fortsatte sända det vidare.
  Men SLAM har jag aldrig hört talas om.
  Hade flera brevvänner, mest från killar. En minns jag Rolf Roswall från Malmö.Han låg i lumpen i Boden, mellandade i Vetlanda på väg hem,och när jag skulle till någon utlandsresa träffade jag honom i Malmö.Men han var inte lika snygg som på fotot han skickat och mycket kortare än mig.Så det föll i glömska så småningom.Ja, han är väl en gammal gubbe nu, om han lever vill säga.

  ha det så bra Kram Mi inte My

  SvaraRadera
 20. Tjingeling favvo Anki, hoppas allt är ok!!!
  Önskar dig en bra Dag!
  Kram från mig.

  SvaraRadera
 21. Hej, Det finns fortfarande dom som håller på med slam!
  Det har inte dött ut!!
  Dagens slam är mer pyssliga och det är mer mellansnack i dom.

  SvaraRadera
 22. Ja, Slam lever än! Kom och var med! :D

  SvaraRadera